T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / SİNCAN - Temelli Çok Programlı Anadolu Lisesi

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

1.      Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

 

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır.

Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik- Elektronik alanı birçok alanı etkilerken ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir.

Elektronik bölümü mezunları kamu ve özel sektörlerde elektronik teknisyeni – teknikeri olarak çalışma şansına sahiptirler. Ayrıca TSK ve Emniyet teşkilatlarında ilgili unvan ile görev yapabilirler. Özellikle günümüz bilgi ve Elektronik çağı Elektronik mezunlarına yeni is alanlarını sunmaktadır. Gelir düzeyleri ise ilgili kurum ve kuruluşların kendi ücret politikasına göre değişmektedir. Fakat teknik unvan ile çalışmanın bir avantaj olduğu da gerçektir.

 Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı Programı'nda;

1.      Asansör Sistemleri

2.      Elektrikli Cihazlar Teknik Servisi

3.      Elektrik Tesisatları ve Dağıtımı

4.      Endüstriyel Bakım Onarım

5.      Elektronik ve Haberleşme

6.      Savunma Elektronik Sistemleri dalları yer almaktadır.

 

Okulumuzda  Elektrik Elektronik Teknolojisi alanımız Endüstriyel Bakım Onarım dalında eğitim verilmektedir.

Endüstriyel Bakım Onarım Dalı

Tanımı:

Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı:

Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.

 

 

 

 

2.      Öğrencilerin Staja Gönderildiği Kurumlar

 

·         Kablo Üretim Fabrikaları

·         Otomobil Fabrikaları

·         Elektrik Malzemesi Üreten Firmalar

·         Endüstriyel Standart Testlerin Yapıldığı Akredite Laboratuvarlar (Örnek: TSE) ... vb.

·         Telekomünikasyon Malzemelerinin Üretildiği firmalar

·         Haberleşme ve Telekomünikasyon altyapı Hizmeti Veren Firmalar

·         Elektrik Üretim İletim ve Dağıtım Santralleri

·         Elektrik Bakım Onarım Merkezleri

·         Termik Santraller

·         Elektrik Makinaları Üreten Firmalar

·         Fabrikaların Bakım Onarım Merkezleri

·         Elektrik Plan Proje Çizimi Yapan Firmalar

 

 

3.      Staj/ Beceri Eğitimi Bilgileri

 

      Meslek lisesi öğrencileri için staj yapmak son derece faydalı bir öğretimdir. Öğrenciler daha lisedeyken iş koşullarını görmekte, iş hayatına hazırlanmakta ve en önemlisi öğrendikleri bilgileri iş ortamında uygulayarak becerilerini daha fazla geliştirmektedirler. Staja giden öğrenciler iş hayatına diğer yaşıtlarındaki arkadaşlarından bir adım önde başlamaktadırlar. Meslek bölümü öğrencileri hem okula giderek eğitimine devam etmektedir hem de çalışarak kendilerine maddi bir destek sağlamaktadırlar.

      Öğrencilerimiz 12. sınıfa başladıklarında ilgi ve yeteneklerine göre yerleşmiş oldukları işletmelerde haftanın üç günü beceri eğitimi alırlar. Ayrıca öğrencilerimiz atölyeyle tanıştıkları andan itibaren okulları tarafından iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmakta ve beceri eğitimlerini süresince de bu sigortadan faydalanmaktadırlar.

        Öğrencilerimiz beceri eğitimlerine devam ettikleri sürece kendilerine işverenleri tarafından asgari ücretin %30'u kadar ödeme yapılmaktadır. Bu nedenlerle staj yapmanın yani beceri eğitiminin önemi son derece önemlidir ve mutlaka uygulanması gereklidir.

 

 17-02-202217-02-202217-02-202217-02-202217-02-202217-02-202217-02-202217-02-202217-02-202217-02-202217-02-202217-02-2022

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.02.2022 - Güncelleme: 17.02.2022 10:03 - Görüntülenme: 489
  Beğen | 0  kişi beğendi